В следващиге година-две въглищата ще продължат да имат много добра позиция заради

...
В следващиге година-две въглищата ще продължат да имат много добра позиция заради
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Европа е подготвена за намаляване на зависимостта от газа


В следващиге година-две въглищата ще продължат да имат много добра позиция заради високите цени, само че по-късно възобновимата сила, ограниченията за енергийна успеваемост и всички ограничения, които вземаме, с цел да се откъснем от съветския газ, ще наваксат. Тази прогноза направи в изявление за БНР Юлиан Попов, политически консултант на Европейската климатична фондация, някогашен длъжностен министър на околната среда и водите.

Критично значимо е облагите на въглищните предприятия " не автоматизирано да се разхвърлят за компенсации за всеки, който желае, а да бъдат вложени в софтуерен енергиен преход, който да избави въглищните райони в дълготраен проект ", акцентира той.

" Темата газ е остра на всички места. Първо поради войната и опълчването с Русия. Другата причина е, че по принцип газът притегля по-голямо внимание, в сравнение с би трябвало да притегля – политиците доста обичат тематиката газ. И когато се съберат тези две неща, всички приказват за газ ", разяснява Попов в предаването " Преди всички ".

В момента се смесват две цели – дълготрайна и краткосрочна – спешното отдръпване от съветския газ, уточни Попов. Газът участва в намаляването на фосилните горива като дълготрайна цел, добави той, като подчертава и върху енергийната успеваемост.

" Тези цели значително съответстват. Европа е подготвена с голям брой политики за понижаване на зависимостта от газа. (…) Когато съберем всички тези неща, се получава един интензивен преход към по-малка взаимозависимост от газ. Не е чак толкоз страшна цялата история. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР